sanalbasin.com üyesidir
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Metin ÖZTÜRK
yaziisleri@cheeselifemagazine.com
Peynir ve Turizm
10/03/2020
İnsanların artık gezmek için bir değil birçok bahanesi var değilmi, ekonomik refahın getirdiği rahatlık, yeni yerler gezme, yeni yerler görme, yeni insanlar tanıma, yeni tatlar keşfetme, yeni kültürler görme isteği insan akışkanlığını körüklüyor. Biz bu akışkanlığa turizm diyoruz. Turizm modern şehirlerin bunaltıcı ortamından doğaya koşmak isteyen insanların hiç olmazsa orada bir kaç gün geçirmek için can atan insanların bu duygularını tatmin edebilmek için yeni yeni arayışlar içerisine giriyor. Son yıllardaki gastro-turizm, agro-turizm, eko-turizm gibi kavramlar seyahat için iyi bir bahane oldu bu insanlar için ve turizmciler için çok önemli turlar düzenleniyor bu insan akışkanlığı doğal yörelere, tarlalara, köy evlerine kanalize ediliyor. Cep telefonunuz var değilmi şimdi güzel bir fotoğraf çekebilirsiniz merak etmeyin yeni nesil telefonlar kötü fotoğraf çekmenize izin vermiyorlar. Hey gidi eski fotoğraf makineleri bu günleri görselerdi herhalde hasetlerinden çatlarlardı. Cep telefonunuz olduğuna göre sosyal medyanız mutlaka vardır. Geriye falanca şehirde yediğiniz yemeğin fotoğrafını çekerek takipçilerinizle paylaşmak kalıyor. Hele instegramda yediğiniz bu yemeği paylaştıysanız artık takipçileriniz o yemek için sizin gittiğiniz yere gelinceye kadar uykuları kaçacak demektir. Şaka bir yana sosyal medya artık turizmin neredeyse lokomotifi oldu.
Peki, bu kavramların içerisinde peynirin yeri nerede veya soruyu şöyle soralım peyniri bu kavramların içerisine nasıl sokabiliriz. Elbetteki bu üç turizm tipinin temelinde peynir bulunmaktadır. Nasıl mı? Alalım gastro- turizmi, gelen misafirlerin yöre ile özdeşleşmiş peynir çeşitleri ile yapılmış yemekleri arayacakları kesindir, Yabancı ülkelerde peynir turları uzun zamandır düzenleniyor ve büyük ilgi görüyor. Bu turlar neden ülkemizde de yapılmasın. Karadenizin mıhlaması az mı meşhurdur, ama peynir yemeği sadece bununla bitmiyor, daha önceki yazılarımda da söylediğim gibi peynir başlı başına bir kültürdür.
Eko-turizm ve agro-turizm de gelen misafirleri doğal ortamlarında üretilen peynirler ile ağırlamak onların bu peynirlerin yapımına katkıda bulunmalarını sağlamak ne güzel olur değil mi?
Peynir öyle bir bileşen ki başında ne olursa olsun sonunda turizm olan bütün kavramları kendi çatısı altında toplayabiliyor. Bu fırsattan Ülkemiz yararlanmalıdır.
Peynirsiz bir gastro-turizm düşünülebilir mi? Batılı Ülkelerde peynirin merkezde olduğu birçok etkinlik düzenlenmekte ve peynir yemekleri ön plana çıkarılmaktadır. Fransa’da söylenegelen “Mideyi kapatmanın en iyi yolu peynirdir” sözünü yabana atmamalıyız. Peyniri mutfağa elbette sokmalıyız ve bunun için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz.
İşte tam bu noktada Türkiye’nin tek peynir dergisi olarak sorumluluğumuzu yerine getirip peyniri turizmin değişmez bir öznesi yapmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bize göre bunların en önemlilerinden birisi de “Peyniri mutfağa sokun” konulu söyleşilerimiz. Bu söyleşileri özellikle gelecekte mutfakları yönetecek olan şef adaylarına veriyoruz. Turizm fakültelerinin mutfak sanatları- gastronomi bölümlerine, kız meslek lisesi ağırlama ve gıda teknolojisi bölümlerine ve isteyen otel/mutfak çalışanlarına yapıyoruz. 
Peki, peyniri tanıyor muyuz? Öncelikle söyleşilerimizde peyniri tanıtıyoruz ve “Peynir deyip geçmeyin” diyoruz. Peynirin farklı bir gözle görülerek daha yakından incelenmesini sağlıyoruz. Amaçlarımızdan birisi de peyniri sıkıştırılmış olduğu kahvaltı menüsünden çıkarıp mutfağın en önemli bileşeni yapmak.
Gelecekte herkesin üzerine düşeni yapması ile birlikte peynir, turizm ile biten bütün kavramların değişmez bir unsuru olmalıdır ve kahvaltı menüsünden çıkarılarak gün yüzüne çıkarılmalıdır.
Sonuç olarak biraz şaka ile karıştırdığımız yazımızdan çıkarılacak sonuçlar:
1-Peyniri tanıyacağız ve tanıtacağız.
2-Peyniri sonu turizmle biten tüm kavramların öznesi yapacağız.
3-Peyniri kahvaltıların o sığ menüsünden kurtaracağız ve güne yayacağız.
4-Peyniri mutfağa sokacağız.
Biz elimizden geleni yapıyoruz hadi sıra sizde.


1027 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Emoji artık bir dil oldu - 30/01/2023
Dijital yaşam bizi mağara devrine geri gönderdi. Mağara resimlerinde bir şeyler anlatmak için resimler çizilirdi, günümüzde ise emojiler aynı işi yapıyorlar. Bakalım dijital yaşam konuşmayı da bitirebilecek mi?
Teknoloji ve Gerçeklik Duygusu - 25/04/2021
Teknolojinin akıl almaz bir hızla gelişmesi sonucu insan gerçeklik duygusunu kaybediyor. “Hayal mi görüyorum yoksa bu gerçek mi?” diye kafası karışmayan insan artık yok gibi.
5.Yılın Düşündürdükleri - 25/11/2019
Türkiye'nin ilk ve tek peynir dergisi "Cheese Life Magazine" 5.yılına sessiz sedasız girdi. Görevikiz Türkiye'deki peynirin ortak hafızasını oluşturmak.
Peynir bir kültürdür - 19/06/2019
Yıllardır peynirin ülkemizde katma değeri yüksek, istihdam kabiliyeti yüksek batılı devletler ile boy ölçüşen bir ürün olması için çaba harcıyoruz, bunun için dergimizle, kitaplarımızla, makalelerimizle, söyleşilerimizle her zaman sahadayız.
Robot Spiker - 13/11/2018
Dün gazeteleri şöyle bir karıştırırken ilginç bir haber gözüme ilişti, Çin’de robot spiker ilk haberini sunmuş (!)
Aile İşletmelerinden Kurumsal İşletmelere -2- - 16/09/2018
Bitlis 1.Peynir Fuarına panelist olarak katıldık. Panel konumuz “Aile İşletmeciliğinden kurumsal peynir işletmeciliğine geçiş” ti.
Artvin'e Mütayit girer mi? - 19/08/2018
Artvin'de de aynı tehlikeyi görüyorum. Yahu Artvin'de arazimi varki mütayite verelim dediğinizi duyar gibi oluyorum. Evet var, hemde büyük bir tehlike ile birlikte var. Şimdi turizm moda ya
Gaytar mene genjliğimi - 01/06/2018
Sadece süt makinesi tamir etmiyor Ahmet Amca aklınıza ne gelirse tamir ediyor zaten dükkanın içinde muşambadan eski radyoya, süt makinesinden, soba borusuna kadar ne ararsanız var.
Aile işletmelerinden Kurumsal işletmelere -1- - 20/01/2018
Aile işletmesini kısaca bir girişimcinin kurduğu ve her şeyinden kendisinin sorumlu olduğu küçük bir işletme olarak tanımlayabiliriz, burada amaç ekmek parasını kazanmak için birazda kader rüzgârının yön verdiği bir iş tutmadır.
 Devamı