sanalbasin.com üyesidir
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
Mastitisli Süt
04/12/2017
Bana en çok sorulan sorulardan biri de "mastitisli sütü buzağılara içirebilir miyim?" sorusudur.
Bu konuda benim yanıtım her zaman "hayır" olmaktadır.
Duruma iki yönden bakmak gerekir.
Birincisi, mastitisli süt denilen sıvı gerçekten süt müdür?
İkincisi,  neden mastitis ?
Mastitisli süt deyimi  temelden yanlış. Çünkü meme yangısı (mastitis) süt veren hücrelerin hasta olduğu anlamına gelir. Bu durumda "mastitisli süt" aslında hastalıklı bir organdan çıkan hastalıklı bir sıvıdır.
Diğer yandan süt içeriğiyle bu sıvının hiç ilgisi yoktur.  Bu hastalıklı sıvının protein, toplam kazein, potasyum, kalsiyum, yağ, yağsız kuru madde ve laktoz bakımından süt olmadığı ortadadır.
Öncelikle besin değeri açısından süt değildir.  Bunu bilelim.  Ayrıca; meme yangısı yapan mikroorganizmaların toksinleri ve zararlı enzimleri bu sıvının içerisindedir.
Tehlikeli bir konu da bu sıvı içerisinde canlı mikroorganizmaların olmasıdır.  Bazı mikroplar, özellikle Staph. ailesinden mikroplar doku konakçısı olarak vücuda girer ve dokular içerisine daha hayvanlar buzağıyken yerleşirler.  İleride memelerin şekilleneceği dokuya giren bu konakçılar dişi buzağılar, düve veya inek olduklarında yangıya sebep olurlar.
Gelelim diğer konuya.
Asıl konu mastitisli sütü yavruya içirip içirmemek değil, ineğin mastitis olmasının önlenmesidir.  Doğru sağım sırası, yani memeyi sağıma hazırlama, sağım ve sağım bitince son daldırma solüsyonu kullanılması eksiksiz uygulanırsa mastitis olmaz. 
Doğru sağım için önerilenlerin  eksik yapılması, yanlışlar ve ihmaller mastitise yol açar.  Bu bakış açısıyla mastitis bir hastalık değil, bir sonuçtur. 
Mastitis sürü yönetimi problemidir.  Mastitisi ele alırken barınak yapımından, kullanılan yem katkılarına, sağımcıların eğitiminden altlık materyaline kadar her konu gözden geçirilmelidir. Hatta kuru dönem beslemesi ve aşılama programı da kritik kontrol noktaları olarak ele alınmalıdır. 
Bunlar tamamen doğru yapılırsa ve doğru yapıldığına emin olursak "mastitisli süt" dert olmaktan çıkar.

Çiftliğe zaten büyük maliyeti olan meme yangılarının gözardı edilerek mastitisli sütü ekonomik olarak değerlendirme girişimleri (!) gerçek problemi görmemek anlamına gelir. 



1789 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı