• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Metin ÖZTÜRK
info@cheeselifemagazine.com
Aletler akıllandıkça…
31/12/2017

 

Günümüz teknoloji çağı, artık her şey akıllanıyor, akıllı evler, akıllı, televizyonlar, akıllı telefonlar, akıllı bilgisayarlar, akıllı kombiler, akıllı yollar, akıllı sinyalizasyon, akıllı şehirler uzat uzatabildiğin kadar.

Bu gerçekten insana kolaylık getiriyor, refah getiriyor bizim yaşımızda olanlar bilir neler çektiğimizi, sobalı evlerden akıllı evlere geldik, daktilodan bilgisayara geldik artık sekreter konuşuyor konuştuğu sözler bilgisayarda yazıya dönüşüyor.
Evimizde otururken yiyecek sipariş edebiliyoruz on dakika sonra yemek evimizde, eve gitmeden ısısını ayarlayabiliyoruz, çocuğumuz nerede, ne yapıyor izleyebiliyoruz, işyerinden evimizi gözetleyebiliyoruz (özellikle izleyebiliyoruz yazmadım), you tube bizim hangi müziği sevdiğimizi biliyor ve sayfamızı açınca o tür müzikleri bize yönlendiriyor.
Yollarda arabalar giderken elektrik üretiliyor, artık şehirlerde akıllandıkça akıllanıyor.

Bu gidiş çok güzel veya kimilerimize göre değil ancak artık bu gidişi bizim durdurmamıza imkan yok gibi görünüyor.

Bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz her şey doğrulanıyor ve sanırım hayal bile etmediğimiz her şey gerçekleşecek.

Benim aklıma takılan sorulardan birisi de bu akıl almaz hızla ilerleyen teknoloji ve yazılımın insanlara nasıl etkisi olacağı, öyle ya kalem kâğıt ile yazdığımız matematik hesabımızı artık hesap makineleri ile yapıyoruz, özellikle esnaflarımız siz bir sürü eşya alırken bir bilgisayar gibi onları hemen kafadan hesaplıyor ve siz alışverişinizi bitirmeden ödemeniz gereken miktarı söylüyordu, ama esnafın, manavın, kuru yemişçinin artık kafasını yormasına gerek yok akıllı teraziler, akıllı yazılımlar bu hesapları onların yerine yapıyor, eskiden diyelim bir kırtasiye yıl sonu sayımı nedeniyle birkaç gün kapalı kalırdı günümüzde işyerini kapatmanıza gerek yok stoklarınız her an elinizin altında.

Hal böyle olunca insanlar artık o güzel beyinlerini pek kullanmıyorlar. Hazıra öyle alıştık ki beynimizi kullanıp yormaya ne gerek var.

Siz filenize zerzevatı doldurmadan havada hesap yapan manav amca artık çarpım tablosunu unutmuş, interneti kesilen genç arkadaşım sudan çıkmış balık misali çırpınıp duruyor çünkü fiziki olarak yapacağı işleri de öylesine bilgisayarın sırtına vurmuş ki şimdi fiziki olarak hiçbir şey yapamıyor.
Bütün Dünya insanı öyle tembelleşti ki artık iki kere ikinin kaç ettiğini bile bilemiyor, asansörün elektriği kesilse merdivenin yerini bulamayacak bulsa ne olur ki yürüyemeyecek.

Makineler akıllandıkça gelecekte insana gerek kalmayabilir ve korkarım terminatör filmlerinde olduğu gibi insanları yok edebilir makineler.

Sonuç olarak aletler akıllandıkça insanlar aptallaşıyor.

Aman dikkat.


961 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

AYDERS - 25/04/2024
Ayder yaylasında bir hafta sonumuzu geçirelim dedim ama gittiğime pişman oldum. Ne olmuş o güzel beldeye. Yaylanın yerinde yeller esiyor. Yaylanın yerine bir şehir kurulmuş ki sormayın. Biz kaçıp kurtulduk AYDER orada kaldı.
Emoji artık bir dil oldu - 30/01/2023
Dijital yaşam bizi mağara devrine geri gönderdi. Mağara resimlerinde bir şeyler anlatmak için resimler çizilirdi, günümüzde ise emojiler aynı işi yapıyorlar. Bakalım dijital yaşam konuşmayı da bitirebilecek mi?
Teknoloji ve Gerçeklik Duygusu - 25/04/2021
Teknolojinin akıl almaz bir hızla gelişmesi sonucu insan gerçeklik duygusunu kaybediyor. “Hayal mi görüyorum yoksa bu gerçek mi?” diye kafası karışmayan insan artık yok gibi.
Peynir ve Turizm - 10/03/2020
Gastro-turizmin, eko-turizmin, agro-turizmin, peynir bütün turizmlerin öznesi yapılmalıdır. Bunun için öncelikle peyniri kahvaltı menüsünden çıkarıp mutfağa sokmalıyız hemde tüm gün boyunca.
5.Yılın Düşündürdükleri - 25/11/2019
Türkiye'nin ilk ve tek peynir dergisi "Cheese Life Magazine" 5.yılına sessiz sedasız girdi. Amacımız Türkiye'deki peynirin ortak hafızasını oluşturmak.
Peynir bir kültürdür - 19/06/2019
Yıllardır peynirin ülkemizde katma değeri yüksek, istihdam kabiliyeti yüksek batılı devletler ile boy ölçüşen bir ürün olması için çaba harcıyoruz, bunun için dergimizle, kitaplarımızla, makalelerimizle, söyleşilerimizle her zaman sahadayız.
Robot Spiker - 13/11/2018
Dün gazeteleri şöyle bir karıştırırken ilginç bir haber gözüme ilişti, Çin’de robot spiker ilk haberini sunmuş (!)
Aile İşletmelerinden Kurumsal İşletmelere -2- - 16/09/2018
Bitlis 1.Peynir Fuarına panelist olarak katıldık. Panel konumuz “Aile İşletmeciliğinden kurumsal peynir işletmeciliğine geçiş” ti.
Artvin'e Mütayit girer mi? - 19/08/2018
Artvin'de de aynı tehlikeyi görüyorum. Yahu Artvin'de arazimi varki mütayite verelim dediğinizi duyar gibi oluyorum. Evet var, hemde büyük bir tehlike ile birlikte var. Şimdi turizm moda ya
 Devamı