sanalbasin.com üyesidir
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
A1 ve A2 Süt
17/02/2018
Dünya'da bu konuda tartışmalar yaşanıyor.  Tartışmaları başlatan Yeni Zelanda Lincoln Üniversitesi Tarım Ekonomisi Tarımsal Yönetim ve Zootekni bölümünden Prof. Dr. Keith Woodford.

Dr. Woodford sütteki Kazein'in Beta Kazein fraksiyonuna göre sütleri ikiye ayırıyor. 

Bunlardan biri Beta Kazomorfin 7 içeren sağlıksız süt.  Buna A1 süt ismini veriyor.  Diğeri ise; bu fraksiyonu içermeyen sağlıklı süt, yani A2 süt.

Beta Kazomorfin 7 içeren sütlerin devamlı içilmesinin hazımsızlık, otizm, bebek ölümü, kalp ve damar hastalıkları, diabet gibi bazı hastalıklara yol açabileceğini söyleyerek bu bilgileri Devil In The Milk (Sütteki Şeytan) kitabında toplayıp yayınlıyor. 

Böylece büyük bir tartışma başlıyor.

Beta Kazomorfin 7 içeren sütler Holstein ırkı ineklerin sütleri.  Bunu içermeyen sütler Guernsery, Jersey ve Brown Swiss ırkının sütleri.  Ayrıca keçi, koyun ve anne sütleri de Beta Kazomorfin içermiyor.

Sütte yüzde 85 oranında su var.  Ortalama %4,6 laktoz yani süt şekeri, %3,7 süt yağı, %2,8 süt proteini (Kazein) ihtiva ediyor.  Diğer kısımlar ise; vitamin, mineral v.s.

Yüzde 2,8 civarında bulunan kazein 3 şekilde bulunuyor.  Alfa Kazein %36, Beta Kazein %27, Kappa Kazein %9, geri kalan kısımlar ise amino asitler ve peptidler.

Dr. Woodford'un iddialarına karşı çıkan bilim adamları da bu yöndeki yayınların A2 süt şirketinin "Pazarlama Yöntemi" olduğunu söylüyorlar.  Karşı çıkanların savundukları iki konu var.

Birincisi; Beta Kazomorfin 7 nin ısıl işlemlerde ve yoğurt yapımında yıkımlandığı konusu. 

Diğeri ise; sebep olabileceği söylenen sorunların hiçbirinin ispatlanmadığı, sayılan hastalıkların birçok sebebi olduğu yönünde.

Özet olarak; A1 ve A2 süt konusunda daha çok araştırma yapılması gerekiyor ve tartışmanın epeyce bir süre daha devam edeceği anlaşılıyor.


3901 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı