sanalbasin.com üyesidir
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
Onca Buzağı Kaybı Varken
22/03/2018
Ülkemizde buzağı kayıpları döl kayıplarıyla başlıyor.  Son günlerde çok miktarda soru alıyorum.  Yavru atma, erken doğum, ölü doğum, döl tutmama, dönme.  Hiçbir soru sahibi laboratuvar tahlili yaptırmamış.  Ama soru çok yalın.  "İneklerimiz yavru atıyor, ne yapabiliriz?"

Son zamanlarda artan doğal aşım, boğaya çekme, boğa atlatma hevesi bu gibi sorunların artmasına da yol açtı.  Aslına bakarsanız boğaya çeken yetiştiricilerimizin şikayet etmeye hakları olduğunu sanmıyorum.

Döllemeyi boğaya çekme yöntemiyle yapan yetiştiriciler boğalarla hastalık yayacaklarını bilmeliler.  Yoksa bu konu döl tutmamadan, düşük yapmaya kadar giden sorunlar zinciri halinde devam edecektir.  Boğanın aşması ile ineklere birçok hastalığın bulaşabileceğini biliyoruz.  Bilmeyenlere de anlatmalıyız.  Bunca buzağı kaybımız varken, hayvancılığımızı bilinçsizliğe kurban etmemeliyiz.

Suni tohumlama ile üstün verim özelliklerini aktaran boğaların tohumları kullanılarak daha verimli, yapısal olarak daha düzgün, memeleri, ayak-bacak yapıları, endamları, sağrıları uygun, ıslah edilmiş inekler elde edebiliriz.  Diğer yandan boğanın aşması ile hastalık taşıyan bir inekten sağlam bir ineğe hastalığın nakledilmesini önleriz.  Son günlerde internet üzerinden reklam ile evlere boğa servisi yapanlar, kamyon üzerinde boğa gezdirip, bilinçsiz yetiştiricilerin ineklerine aşım yaptıranlar olduğunu görüyoruz.

Ülkemizdeki hayvanların ırkını geriye götürecek olması bir yana, bu durum aynı zamanda bir "halk sağlığı" problemine dönüşecektir.

Başta bilinçsizlikle hareket eden yetiştiricilerimizin aileleri olmak üzere, herkes zoonoz hastalıkların, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıkların tehdidi altındadır.

Yazımın başında belirttiğim gibi buzağı kayıplarının döl verimindeki sorunlarla başladığını, zoonoz hastalıkları ve ırk ıslahını düşünerek hareket etmeli, bilinçsizliğe meydan vermemeliyiz.

Ülke ekonomisi ve sağlık için elbirliğiyle hareket etmeliyiz.


957 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı