sanalbasin.com üyesidir
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
Buzağılarda Koruyucu Hekimlik
17/05/2018
Buzağılarda Beynin Su Toplaması

Hidrosefalus adı verilen bu doğmasal anormallik doğum esnasında göze çarpar.  Buzağının beyninde aşırı sıvı birikmesi, kafatasının içinde su toplanması sonucunda başın ön tarafı kubbeleşmiş, baş öne doğru büyümüştür.

İlk belirti güç doğum olarak karşımıza çıkabilir.  Buzağının başı büyük olduğu için doğum kanalına sıkışır.  Böyle durumlarda bazen kafatası içindeki sıvı, kafanın ön tarafı delinerek akıtılır, buzağı dışarı alınır ve anne kurtarılır.

Zaten buzağı çoğunlukla ölü doğar.  Nadiren canlı doğsa bile, zayıf, emme refleksi olmayan, kör ve titreyen buzağı kısa sürede ölür.

Hidrosefali vakaları körlük ile birliktedir.  Göz sinirinin zedelenmesi, optik kanalın daralması körlüğe sebep olur.

Buzağılardaki durumun benzeri kuzularda da görülebilir.

Sorunun arkasındaki sebepler çoğunlukla viral hastalıklardır.

Bunların başında BVD (Bovine Viral Diyare) gelir.  Ayrıca sineklerle bulaşan, birbirine akraba virüsler tarafından oluşturulan Akabane, Schmallenberg, Mavi dil hastalıklarında da hidrosefali görülür.

Hidrosefali'ye sebep olan etmenler arasında A vitamini eksikliği (A Avitaminosis) ve genetik de sayılabilir.

Resessif (çekinik) bir gen nadiren hidrosefali'ye sebep olmaktadır.  Birçok ırkta olabilmekte, ama Şarole ırkında biraz daha fazla görüldüğü bildirilmektedir.

Koruyucu hekimlik:

En başta yapılacak iş; aşısı olan virüs etkenli hastalıklara karşı aşılamanın ihmal edilmeden yapılmasıdır.

Akrabalı yetiştirmeden uzak durulması şarttır.  Tabii, bu iyi bir kayıt tutmayı gerektirir.  Çekinik (resesif) genler ancak yanlarına bir çekinik gen daha bulurlarsa etkili hale gelirler.

Doğal aşım, bilinmeyen genetik materyal çekinik genlerin bir araya gelme ihtimalini arttırır.

Ayrıca; doğal aşım BVD, Mavi Dil gibi hastalıkların çiftleşme yoluyla bulaşmasına sebep olabileceğinden, suni tohumlama bu yönde bir koruyucu hekimlik görevi görür.
A Avitaminosis için yemlere katkılar eklemek yerinde bir uygulama olur. 

Hepsinden önemlisi tahlil yaptırıp, gerçeği bulmaktır. 

Hidrocephalus vakası görüldüğünde bunu bir uyarı kabul edip, tahlil yaptırarak viral hastalıkların sürüde olup olmadığını görmek gerekir. 

Bu yönde yapılacak tahliller hem ayrıcı tanı, hem de sürünün geleceği için çok büyük önem taşır.
 


1208 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı