sanalbasin.com üyesidir
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
Mutlu İnekler İdeal Süt Sığırcılığı İşletmesinden Gelir
20/06/2017
ABD'de bir süt sığırcılığı işletmesinin girişine asılan bu yazı sürü yönetiminin önemli konularına değiniyor.

Buzağılamadan sonra anne inek, yavrusunu yalama içgüdüsü ile temizlemeye başlar.  Bu sayede, buzağıda kan dolaşımı uyarılmış olur.  Ayrıca yavru için gerekli olan besin maddelerini de temin eder.  Bu, annelik içgüdüsünün doğal bir yanıtıdır.

Bizim ineklerimizin her birinin ayrı ayrı isimleri vardır.  A'dan Z'ye bu isimlerin her biri diğerinden farklıdır.  2000 inekten doğan buzağılara isim bulmak oldukça güç olmaktadır, önerileriniz var mı?

İnekler serin havayı tercih ederler.  Yaz aylarında fan ve duşlarla onları serinletiriz.  Yaklaşık her 5 dakikada bir olan duşu inekler çok severler.

Süt veren inek gün içerisinde yaklaşık 130 libre (58,96 kg) karışık yem ve yaklaşık 40-45 galon (151-170 litre) da su tüketir.  Bu miktarlar size çok gibi görünebilir, ancak ineğin 1500 libre (680,38 kg) ağırlığını dikkate alırsanız ne çok kaloriye ihtiyacı olduğunu takdir edersiniz.  Bizler ineklerimize lezzetli ve besleyici yemler, temiz ve taze su vermeye özen gösteririz.  Büfe, her zaman önlerinde açıktır!

Bizim ineklerimiz, konforlu kum yataklarda yatarlar ve dinlenirler.  Bu yataklar, günde 3 kez temizlenir ve eksilen kum her 4 - 5 günde bir ilave edilir.

İnekler eğlenceden hoşlanır.  Sağım odalarında otomatik sırt kaşıyıcıları vardır.  İnekler, masaj için sıraya girerler!  Onlar için sosyal bir buluşma olur.

Mutlu inek geviş getirir. Geviş getirme, ineğin yediği yemin tekrar ağzına gelmesi ve onu sakız gibi çiğnemesidir.  İneklerin boynundaki bilgisayarlı tasma sistemi ile 7/24 ineklerimizin geviş getirmesini takip ederiz. Ağzına geri gelen yemi çiğnemesi, geviş getirmesi size rahatsız edici gelebilir fakat ineğin geviş getirmesi her şeyin yolunda olduğunu gösteren en belirleyici faktördür. 
 


1333 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı