• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER
editor@cheeselifemagazine.com
Bir Dünya Çiftçi Kadınlar Günü Daha Kutlanırken
19/10/2017

Küresel boyutta toplam iş gücünün %43’ünü oluşturan kadınları çalışma ve üretim alanının dışında bırakmak baştan gelişimin ve kazancın önünü tıkamak demektir.

Ülkemizde toplumun yarısını oluşturan kadınlarımızı özellikle kırsalda üretime katmak çok kritik önem taşımaktadır. Daha çok gizli işsizler ve tarım işçisi grubunda yer alan kadınlar, iklim değişikliği ile gittikçe azalan tarımsal ve güvenli  gıda  üretimin arttırılmasında çok önemli bir rol üstlenebilirler, üstlenmelidirler de…

Daha çok kayıt dışı alanda çalışan kadınlarımız ve kızlarımız tarımsal üretim, gıda güvenliği, beslenme ve doğal kaynakların daha verimli kullanılmasında yeri doldurulamaz bir görev alabilirler.

Kırsal kesimde refahın artırılması için öncü olabilirler pekala…Dünyada gittikçe artan, kuraklık, yoksulluk ve açlık tehdidi karşısında kadınlarımıza ve kızlarımıza önemli plan ve projelerle yasal ve legal koşullarda alan açılmazsa ülkemizi ve dünyayı zor günler bekliyor demektir.

Eğer fırsat verilirse erkek çiftçiler kadar girişimci ve üretken olabilen kadınlara üretim araçlarının tüm olanaklarına erişim fırsatı verilmeli ve onların gücünü keşfetmelerine giden yapısal ve sosyal engeller kaldırılmalıdır.

Kırsal kesimdeki erkeklerin kentlerdeki kadınlardan daha zor koşullarda olduğu kabul edilirse, kırsaldaki kadınların içinde bulunduğu koşulları varın siz tahmin edin…

Ülkelerdeki ve bölgelerdeki gelişmişlik düzeyi arttıkça kadının toplum, siyaset, ekonomi ve iş hayatına katılımı daha da artmakta, karar verme ve inisiyatif kullanımı hususunda kadın daha güçlü olmaktadır. Yoksulluk ve az gelişmiş kadının daha çok dışlanmasına ve cinsiyet ayrımına maruz kalmasına neden olmaktadır. Dünya genelinde, kadınların kredi, finansman, suya ve enerjiye, arazi kullanımına, teknolojiye, uygun altyapı vb. olanaklara erişiminin daha az olduğu kaydedilmektedir. Bu durum az gelişmiş ülkelerde daha fazla ve bariz görülmektedir.

 O halde anlaşılıyor ki, yoksulluk, az gelişmişlik ve eğitim düzeyinin azlığı kadının ezilmesine neden olmakta, kadın üretim ve sosyal alandan dışlanmaktadır. Bu süreç böyle gittikçe toplumlar daha da zayıflamakta ve güçsüzleşmektedir. O halde kadın ile toplumların gelişmişlik düzeyi arasında doğrudan bir ilişki var demektir.

 

Birleşmiş milletlerin 2017 yılı teması şudur: “İklimsel dalgalanmalara maruz kalan tarım alanında toplumsal cinsiyet eşitliği ve kırsal kesimde kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesi için karşılaşılan zorluklar ve fırsatlar…"

 Bu temadan bizim de ders çıkarmamız gerekir.

Kadınları kırsal alanda daha verimli ve üretken kılmak için yeni politikalara ihtiyaç vardır. Son zamanlarda kadınlar için ülkemizde çıkarılan destekleme projeleri çok olumlu olmakla birlikte yeterli sayılmaz.

 Sonuç olarak denilebilir ki, özellikle iklim değişiklikleri gözetilerek önlemler alınmalı ve yeni tarım stratejileri geliştirilmeli, kadınların tarlalardan faydalanma yetkisi artırılmalı, finans kaynaklarına ve kredi olanaklarına erişimi daha fazla artırılmalı ve kolaylaştırılmalıdır. Kısaca kadınlar üretime ve kalkınmaya faal olarak katılmalı. Ancak tüm bunlar yapılırken kadının aile hayatı da ön planda tutulmalıdır. 



1368 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Türk Mutfağından Dünya’ya Kahvaltı Günü - 06/06/2021
Türk mutfağını kimsenin hafife almaması gerektiği bir kez daha anlaşılmış oldu. Çünkü “Dünya Kahvaltı Günü” fikri sonunda bizim mutfağımızdan çıktı.
DÜNYA’NIN GÜNÜ - 02/05/2021
Dünyadan başka dünya yok…
Peynir Baharı - 23/05/2020
Korona günlerinde net bir şekilde anlaşıldı ki, makineler, arabalar ve markalı telefonlar yenilmiyor. İnsanlar marketlere ve daha çok temel gıda maddelerine hücum etti.
Peynir korona virüse meydan okuyabilir mi? - 19/03/2020
“Peynirin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri var mı yok mu? Sorusunun cevabı aranabilir. En iyisi gelin bu sorunun cevabını birlikte bulmaya çalışalım ve yorumu birlikte yapalım.
Dünya Küçüldü Virüsler Büyüdü - 17/03/2020
Küreselleşme hastalıkların da hızlı yayılmasını sağladı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Domuz Gribi, SARS, MERS gibi hastalıkların adını dünyada bilmeyen kalmadı.
Fondü Fondü Dedikleri… - 19/08/2018
Fransa’dan ve İsviçre’den hatta İtalya’dan gelenler hemen başlarlar tavsiyeye: “Fondü yemeden dönmeyin”. Gezi bloglarında dolaşırken de bir fondüdür tutturmuş gidenleri görüyoruz.
Mersin ilimiz ve peynir - 30/01/2018
Mersin deyince akla hep sebze -meyve, liman, turistik yerler ve deniz gelir. Oysa Mersin’de bir yörük memleketi olup Toroslardan gelen lezzeti de vardır. Keçisi ve koyunu da vardır. Özellikle keçi sütü ve peyniri, koyun yoğurdu ile meşhurdur.
Şaka gibi gelen yıl - 31/12/2017
Dışarıda gürültü ile yağan yağmuru duyunca, bu meşhur deyimi biraz değiştirip “bir yılıma daha girdim” de diyebilirsiniz.
Doktora Baytar Diyenlere - 12/11/2017
İşini iyi yapmadığı düşünülen insan hekimlerine “Baytar” deme sendromu hala devam ediyor. Geçenlerde bir gazetenin köşesinde de aynı sendroma rastladım. Doktoruna kızan hemen “Baytar” diyor. Bu kinayeyi başka meslekler için pek kullanmıyorlar.
 Devamı