sanalbasin.com üyesidir
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
Koyunların Enzootik Yavru Atma Hastalığı
02/01/2018
Koyunlarda görülen Chlamydophila abortus enfeksiyonudur.

Chlamydophila abortus ( Chlamydia psittaci) koyunların yavru atması veya ölü doğum ile sonuçlanan, Ovine Enzootic Abortion ( OEA) veya Enzootic Abortion of Ewes  (EAE) adı verilen hastalığa sebep olmaktadır.

Hastalık yavru zarları, rahim akıntıları ve dışkı ile yayılır.
Bazen hastalık koyunlarda hiçbir belirti göstermeden (persistent, latent, subklinik) bulunabilir ve gebelik hastalığı tetikleyerek ortaya çıkarabilir.

Yavru atma (abort) genellikle gebeliğin sonuna doğru olur.  Bazen erken ve ölü doğumlarla karşılaşılır.

Hastalığın ayrıca böbrek ve karaciğer hasarlarına, pneumoni, konjunctivitis ve arthritis'e sebep olabileceği bildirilmektedir.

Abort (yavru atma) vakalarının ilk ve ikinci gebeliklerde daha fazla görüldüğü ifade edilmektedir.

Yavru atma yavru zarlarının enfeksiyondan etkilenmesi sonucunda meydana gelir. Rahim akıntılarıyla kirlenmiş altlık materyali en önemli bulaşma kaynağıdır.

Sürüde hasta olmayan, ama hastalığa yakalanma ihtimali olan koyunlar, enfeksiyona yakalanmış koyunlar ve gizli enfeksiyon bulunan koyunlar birlikte bulunmakta, bu suretle yayılma devam etmektedir.

Enzootik Abortus hastalığı zoonotik'tir. Yani insanlara bulaşma ihtimali olan bir hastalıktır.  Sürü sahipleri bu yönden dikkatli ve tedbirli olmalıdırlar.

Yavru atma olaylarında kesin teşhis koymak laboratuvar testleriyle mümkündür.

Hastalığın yurtdışında bilinen 3 adet ticari aşısı vardır.
Enzootik Abortus tedavi edilebilir.

Tedavide DNA giraz enzimi inhibitörü olan Kinolon türevi antibiyotikler veya oksitetrasiklin içeren preparatlar kullanılır.

Hastalık çıkmış sürülerde tedavi, sağlıklı sürülerde aşılama önerilir.  Gebelere aşılama önerilmez, ama antibiyotik uygulamaları yarar sağlar.
 


2625 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı