sanalbasin.com üyesidir
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
Buzağı Yetiştirme
04/10/2017
Buzağılar sürünün geleceğidir.  İyi beslenmiş buzağılar ise "iyi bir sürü" oluşturmanın temelidir.  O sebeple buzağı yetiştirmeye "doğru adımla" başlamak başlıca koşuldur. 

Doğru adımla başlamak buzağının hayatta kalmasını sağlamak ile başlar.  Ancak; devamını doğru getirmek gerekir.  Buzağı süt içen bir yavru olup, onu ilk 2 ay içinde tamamen geviş getiren ve artık süt içmeyen bir hale getirmeliyiz.  Bu dönemde iki büyük problemden buzağılarımızı uzak tutmalıyız.  İshal ve öksürük.  Doğru besleme,  ishal ve öksürükten koruma ile buzağı iki aylıkken 100 kg canlı ağırlığa ulaşabilirse atılan adımlar doğrudur.  Buzağılar sütten kesildiklerinde doğum ağırlıklarının en az iki katına ulaşmış olmalıdırlar.  İlerideki performansları için daha yüksek bir ağırlığa ulaşmalarının büyük yararı olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur.  Verilen, önerilen süt ya da buzağı mamasının üzerindeki  miktarlarda almalarını sağlarsak sütten kesme ağırlığı 100 kg olmakta ve hatta bu rakamı geçmektedir. 

Buzağının hayatta kalmasını  sağladıktan ve buzağıyı geviş getiren hale getirdikten sonra en önemli işimiz hedeflenen büyüme parametrelerine ulaşmaktır. 

Sütten kesme ağırlığı 100 kg, 6 aylık canlı ağırlığı 200 kg veya üzerinde olmalıdır.

İlk 6 ay çok önemlidir. Bir sağmal ineğin tahminen, yaşamının yüzde 8 ini oluşturan ilk 6 aylık dönem ergin ağırlığının yüzde 25 inin, boyunun ise %54 ünün oluştuğu dönemdir.

Kemik ve kas gelişimi 0-6 aylık yaşam diliminde en üst seviyededir.  İneğin gelecekteki yapısını bu dönem belirler ve 0-6 aylıkken yaşanan büyüme geriliği, eksikliği kesinlikle ileride telafi edilemez.  Sütten kesilene kadar, yani ilk 2 ay içinde 100 kg, 6 aylıkken ise 200 kg olan dişi buzağıların inek olunca daha çok süt verdikleri gözlenmiştir.

Sağlıklı, verimli, verimlilik ömrü uzun inekler için sürüdeki buzağıları hasta etmeden ve iyi besleyerek büyütmemiz gerekir.  Hasta olmamalarını doğru barınak, kuru ve temiz ortam, koruyucu hekimlik uygulamaları ile sağlarız.

Hızlı büyüme için daha çok süt veya buzağı maması almalarını sağlamalıyız.

Tekrar edelim ve hiçbir zaman aklımızdan çıkmasın.  Buzağının ilk 6 ayda büyümede geri kalması daha sonra telafi edilemez. 
 


1216 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı