sanalbasin.com üyesidir
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
Hereford Etçi Sığır Irkı
12/04/2017

 

Dünyada nam salmış etçi sığır ırkı Hereford,İngiltere Adasının güney batısında, Bristol Kanalının kuzeyinde yer alan Herefordshire bölgesinden köken almıştır. Kırmızı-beyaz renkleriyle tanınır.  Kırmızı ton kahverengiden kiraz kırmızısına kadar değişen niteliktedir. 
Enseden başlayıp başı, boynu ve gerdanı takip ederek karın altına doğru uzayan beyaz kısım gayet tipiktir.  Irkın başının beyaz oluşu çok belirgin ve dominant (baskın) bir özelliğidir.  Beyazlık aynı zamanda ayaklarda uzun veya kısa çorap şeklinde de görülür.  Kuyruk ucu da beyazdır.  Enseden başlayarak karın altına kadar uzayan beyazlık Simmental ırkından Hereford'u ayıran en önemli özelliklerdendir. 
Hereford etçi bir ırk olup, yavrusunu büyütebilecek kadar süte sahiptir.
Hereford'lar kolay idare edilen (DOC=Docility), her koşula dayanıklı, kolay adapte olabilen, uzun ömürlü, kaba yemlerden yararlanıp hızla canlı ağırlık artışı sağlayabilen sığırlardır. 
Hereford sığırlar nemli ve soğuk bölgelerde olduğu gibi, sıcak ve tropikal bölgelerde de kolayca adapte olabileceğini göstermişlerdir. Ancak; başlarının, göz çevresinin ve memelerinin beyaz olması güneşten gelen problemlere karşı duyarlılık yaratabilir.
Doğum ve döl tutma kolaylığı da bu ırkın tercih edilme sebebidir.
Çabuk besi tutar, yemden yararlanma yeteneği yüksektir,  besicilikte kâr ettirir.
Et ve karkas kalitesi de kesimcileri ve yetiştiricileri memnun eder. 
Kullanma melezleri için çok kullanılan bir ırktır.  ABD'li besi yeri sahipleri özellikle "beyaz kafalı" Angus x Hereford melezleri tercih ederler.  Beyaz kafalılar anne Angus, baba Hereford veya baba Angus, anne Hereford olarak elde edilebilir.  Yavrular "Beyaz Kafalı" olurlar.  Bunlar safkan Hereford veya Safkan Angus'tan daha fazla canlı ağırlık artışı sağlarlar.  ABD'li besiciler %5 civarında daha fazla ağırlık artışı sağladıkları için böyle melezleme yapan Cow-Calf (inek-buzağı) işletmeleri sıkı takip ederler.
Hereford aynı zamanda Şarole ve Kırmızı Angus ırklarıyla da çok güzel melezler verir.  Bu tip kullanma melezlemelerinde hızlı kilo artışı, buzağıların dayanıklılığı, ineklerin uzun ömürlülüğü, sütten kesme ağırlığına kısa sürede ulaşma gibi olumlu kazançlar elde edilir. 


2553 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı