• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Metin ÖZTÜRK
info@cheeselifemagazine.com
Emoji artık bir dil oldu
30/01/2023

Bir arkadaşıma sosyal medyadan bir mesaj gönderdim cevap beklerken bir emoji geldi, bir yazı daha yazdım yine bir emoji geldi. İçimden biraz kızdım, kızmadım desem yalan olur arkadaşımın da hatırına dokunmasın diye bir şey diyemedim. İlginçtir emojileri o kadar da iyi kullanıyordu ki yazı yazsa o kadar güzel anlamayacağım helal olsun. Bende artık emoji kullanıyorum ama aklıma aşağıda yazdıklarımda gelmiyor değil.

Yazı olmasaydı ne olurdu? Birbirimize bir şey anlatamazdık mı diyorsunuz. Binlerce belki yüzbinlerce yıl boyunca insanlar nasıl anlaşmışlar acaba öyle ya yazının icadı elimizi uzattığımız zaman tutacağımız bir uzaklıkta, insanlar daha önce ne yapıyorlardı. Tarih kitaplarını karıştırdığımızda bunun cevabını alır gibi oluyoruz öyle anlaşılıyor ki mağara duvarlarına yapılan resimlerle birbirleriyle anlaşabiliyorlardı insanlar.

Yüzlerce yıl boyunca filozoflar, bilim adamları dilin-yazının kökenini araştırıp durmuşlar.  J.J.Rousseau “Dillerin kökeni” adlı çalışmasında ilginç yaklaşımlarda bulunur. Örneğin dilin gelişmesinin temel nedeninin ihtiyaçlar değil duygular olduğunu söyler. Bizim amacımız bilimsel makale değil biraz sohbet olduğu için konuyu bilim adamlarından uzaklaştırıp sohbetimize dönelim. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile cümleler kelimeler gençlerin yardımıyla da “tamam” yerine “tm” ,“Merhaba” yerine “mrb” türü yazılar ile cümleler kısalmaya hatta yok olmaya başka bir dil olmaya başladı. Bununla da kimse yetinmiyor. Artık “Emoji” kullanır olduk. Söylediğim gibi meramımızı anlatacak her çapta emoji var. Sadece emoji kullanarak insan bir hikâye yazabilir, söyleyeceğini söyleyebilir. Demek ki yazıya ihtiyacımız yokmuş. Harald Haarmann “Yazının tarihi” adlı kitabında artık bilgi depolamanın dijitalleştiğini söylüyor ve yazıya ihtiyaç olmadan büyük bilgilerin dijital olarak depolandığını söylüyor. Dijital ortamda yazılar belli sembollerle tutulmakta, istendiği zaman yazıya dökülebilmektedir.

İlk emoji, 1998 veya 1999 yılında Japonya'da NTT DoCoMo'nun i-mode mobile Internet platformunda çalışan ekibin bir üyesi olan Shigetaka Kurita tarafından yaratılmış. Emoji sözcüğü 2015 yılında Oxford Üniversitesi sözlüğü tarafından yılın sözcüğü seçilmiş. Emoji icat edilir edilmez o kadar tutulmuş ki günü bile var inanın Emojipedia'nın kurucusu Jeremy Burge, 2014 yılında Dünya Emoji Gününü kutlamaya karar vermiş ve ardından 17 Temmuz Dünya Emoji Günü küresel bir kutlama olarak kutlanmış.

Dilbilim hakkında şöyle bir tanım var;Dil bilimi, linguistik ya da lisaniyat; dilleri dilbilgisi, söz dizimi (sentaks), ses bilgisi (fonetik), ses bilimi (fonoloji), biçim bilim (morfoloji) ve edim bilim (pragmatik) gibi çeşitli yönlerden yapısal, anlamsal ve bildirişimin çıkış bağlamını temel alarak sözlerin gönderimlerini ve iletişimde dilin yaptırım gücünü inceleyen bilim dalıdır. Şöyle bir bakınca bu kadar karmaşık bir kavram ve dil bilim ile uğraşan bunca bilim adamı işsiz mi kalacak.

Emoji dünyası zamanla yazıyı yok edip mağara dönemi resimlerine bizi götürür mü dersiniz?

Ne diyelim bize de bir espri yapmak düşsün “mağara resimlerine selam emojilere devam” diyelim.

 



1437 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Küstüm - 05/07/2025
Taa küçük yaşlarında, küserek annesine babasına nispet yapıp sofradan kalkan sonrada büyüklerinin arkalarından gelip onun nazı ile oynamasına alışmış milletimiz olgunluk çağına gelse bile küsmekle ilgili her türü izleri bünyesinde saklamaktadır.
Otobüsler Artık 2+1 - 05/07/2025
Eskiden 6 kişi ile trenden bir kompartıman alırdık ki sohbet ede ede gidelim. Otobüslerde seyahat bitinceye kadar yanımızdaki ile neredeyse akraba olur yıllarca mektuplaşırdık.
Bir Ziyaretin Düşündürdükleri - 05/07/2025
Hepimiz bir karmaşanın içeresin de zaman kavramını unutmuş harala gürele gidiyoruz birde bakıyoruz ki yaş geçmiş ne gençliğimizden ne hayatımızdan hiçbir şey anlamamışız. Çocuklarımızın ne zaman büyüdüğünü komşularımızın ne zaman göç ettiğini...
Eğreti Düğünler -1- - 04/07/2025
Çiçekçisinden kuaförüne, pastacısından şekercisine kadar herkes ahlak sınırlarını zorlayan bir pişkinlikle Sizi bir kaz gibi yolmaya çalışıyor. Bahane hazır düğünü ömrümüzde bir kere yapıyoruz.
Eğreti Düğünler -3- - 04/07/2025
Bazı düğün sahipleri hesap ettikleri kâr torbadan çıkmayınca daha önce gittikleri düğün sahiplerini arayarak “ben sana bir kart getirmiştim sen niye 100 Tl getirdin veya gelmedin” diyebiliyor.
Eğreti Düğünler -2- - 04/07/2025
Hemen yanlarına birkaç çift geliyor onlarda dans etmeye başlıyorlar, dans edenlerin giysilerine bakıyorsunuz birisinin iç çamaşırı görünüyor, birisinin eteği yerlerde sürünüyor neler neler kendinizden utanıyorsunuz.
Keşke Biraz Daha Okusaydık - 25/02/2025
Cilavuz köy enstitüsü bölgesinin tek okulu olarak yöre halkı tarafından son derece önemli addedilmekte ve Cilavuz köy enstitüsü mezunlarına çok daha farklı bir gözle bakılmakta. Ankara’da yüksek okul bitirmiş bir delikanlı köye gelir...
Karın Kaymağı (İşkembe) Peyniri - 19/02/2025
Gülde çiçektir diğer tüm çiçeklerde, ancak şairler güle bakmaktan diğer çiçekleri görmezler bile. Tıpkı diğer peynirlere bakmaktan karın kaymağı peynirini görmeyenler gibi
AYDERS - 25/04/2024
Ayder yaylasında bir hafta sonumuzu geçirelim dedim ama gittiğime pişman oldum. Ne olmuş o güzel beldeye. Yaylanın yerinde yeller esiyor. Yaylanın yerine bir şehir kurulmuş ki sormayın. Biz kaçıp kurtulduk AYDER orada kaldı.
 Devamı