• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Metin ÖZTÜRK
info@cheeselifemagazine.com
Emoji artık bir dil oldu
30/01/2023

Bir arkadaşıma sosyal medyadan bir mesaj gönderdim cevap beklerken bir emoji geldi, bir yazı daha yazdım yine bir emoji geldi. İçimden biraz kızdım, kızmadım desem yalan olur arkadaşımın da hatırına dokunmasın diye bir şey diyemedim. İlginçtir emojileri o kadar da iyi kullanıyordu ki yazı yazsa o kadar güzel anlamayacağım helal olsun. Bende artık emoji kullanıyorum ama aklıma aşağıda yazdıklarımda gelmiyor değil.

Yazı olmasaydı ne olurdu? Birbirimize bir şey anlatamazdık mı diyorsunuz. Binlerce belki yüzbinlerce yıl boyunca insanlar nasıl anlaşmışlar acaba öyle ya yazının icadı elimizi uzattığımız zaman tutacağımız bir uzaklıkta, insanlar daha önce ne yapıyorlardı. Tarih kitaplarını karıştırdığımızda bunun cevabını alır gibi oluyoruz öyle anlaşılıyor ki mağara duvarlarına yapılan resimlerle birbirleriyle anlaşabiliyorlardı insanlar.

Yüzlerce yıl boyunca filozoflar, bilim adamları dilin-yazının kökenini araştırıp durmuşlar.  J.J.Rousseau “Dillerin kökeni” adlı çalışmasında ilginç yaklaşımlarda bulunur. Örneğin dilin gelişmesinin temel nedeninin ihtiyaçlar değil duygular olduğunu söyler. Bizim amacımız bilimsel makale değil biraz sohbet olduğu için konuyu bilim adamlarından uzaklaştırıp sohbetimize dönelim. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile cümleler kelimeler gençlerin yardımıyla da “tamam” yerine “tm” ,“Merhaba” yerine “mrb” türü yazılar ile cümleler kısalmaya hatta yok olmaya başka bir dil olmaya başladı. Bununla da kimse yetinmiyor. Artık “Emoji” kullanır olduk. Söylediğim gibi meramımızı anlatacak her çapta emoji var. Sadece emoji kullanarak insan bir hikâye yazabilir, söyleyeceğini söyleyebilir. Demek ki yazıya ihtiyacımız yokmuş. Harald Haarmann “Yazının tarihi” adlı kitabında artık bilgi depolamanın dijitalleştiğini söylüyor ve yazıya ihtiyaç olmadan büyük bilgilerin dijital olarak depolandığını söylüyor. Dijital ortamda yazılar belli sembollerle tutulmakta, istendiği zaman yazıya dökülebilmektedir.

İlk emoji, 1998 veya 1999 yılında Japonya'da NTT DoCoMo'nun i-mode mobile Internet platformunda çalışan ekibin bir üyesi olan Shigetaka Kurita tarafından yaratılmış. Emoji sözcüğü 2015 yılında Oxford Üniversitesi sözlüğü tarafından yılın sözcüğü seçilmiş. Emoji icat edilir edilmez o kadar tutulmuş ki günü bile var inanın Emojipedia'nın kurucusu Jeremy Burge, 2014 yılında Dünya Emoji Gününü kutlamaya karar vermiş ve ardından 17 Temmuz Dünya Emoji Günü küresel bir kutlama olarak kutlanmış.

Dilbilim hakkında şöyle bir tanım var;Dil bilimi, linguistik ya da lisaniyat; dilleri dilbilgisi, söz dizimi (sentaks), ses bilgisi (fonetik), ses bilimi (fonoloji), biçim bilim (morfoloji) ve edim bilim (pragmatik) gibi çeşitli yönlerden yapısal, anlamsal ve bildirişimin çıkış bağlamını temel alarak sözlerin gönderimlerini ve iletişimde dilin yaptırım gücünü inceleyen bilim dalıdır. Şöyle bir bakınca bu kadar karmaşık bir kavram ve dil bilim ile uğraşan bunca bilim adamı işsiz mi kalacak.

Emoji dünyası zamanla yazıyı yok edip mağara dönemi resimlerine bizi götürür mü dersiniz?

Ne diyelim bize de bir espri yapmak düşsün “mağara resimlerine selam emojilere devam” diyelim.

 



1032 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

AYDERS - 25/04/2024
Ayder yaylasında bir hafta sonumuzu geçirelim dedim ama gittiğime pişman oldum. Ne olmuş o güzel beldeye. Yaylanın yerinde yeller esiyor. Yaylanın yerine bir şehir kurulmuş ki sormayın. Biz kaçıp kurtulduk AYDER orada kaldı.
Teknoloji ve Gerçeklik Duygusu - 25/04/2021
Teknolojinin akıl almaz bir hızla gelişmesi sonucu insan gerçeklik duygusunu kaybediyor. “Hayal mi görüyorum yoksa bu gerçek mi?” diye kafası karışmayan insan artık yok gibi.
Peynir ve Turizm - 10/03/2020
Gastro-turizmin, eko-turizmin, agro-turizmin, peynir bütün turizmlerin öznesi yapılmalıdır. Bunun için öncelikle peyniri kahvaltı menüsünden çıkarıp mutfağa sokmalıyız hemde tüm gün boyunca.
5.Yılın Düşündürdükleri - 25/11/2019
Türkiye'nin ilk ve tek peynir dergisi "Cheese Life Magazine" 5.yılına sessiz sedasız girdi. Amacımız Türkiye'deki peynirin ortak hafızasını oluşturmak.
Peynir bir kültürdür - 19/06/2019
Yıllardır peynirin ülkemizde katma değeri yüksek, istihdam kabiliyeti yüksek batılı devletler ile boy ölçüşen bir ürün olması için çaba harcıyoruz, bunun için dergimizle, kitaplarımızla, makalelerimizle, söyleşilerimizle her zaman sahadayız.
Robot Spiker - 13/11/2018
Dün gazeteleri şöyle bir karıştırırken ilginç bir haber gözüme ilişti, Çin’de robot spiker ilk haberini sunmuş (!)
Aile İşletmelerinden Kurumsal İşletmelere -2- - 16/09/2018
Bitlis 1.Peynir Fuarına panelist olarak katıldık. Panel konumuz “Aile İşletmeciliğinden kurumsal peynir işletmeciliğine geçiş” ti.
Artvin'e Mütayit girer mi? - 19/08/2018
Artvin'de de aynı tehlikeyi görüyorum. Yahu Artvin'de arazimi varki mütayite verelim dediğinizi duyar gibi oluyorum. Evet var, hemde büyük bir tehlike ile birlikte var. Şimdi turizm moda ya
Gaytar mene genjliğimi - 01/06/2018
Sadece süt makinesi tamir etmiyor Ahmet Amca aklınıza ne gelirse tamir ediyor zaten dükkanın içinde muşambadan eski radyoya, süt makinesinden, soba borusuna kadar ne ararsanız var.
 Devamı